Toleranta Zero

“N-AI CU CINE! ANULEAZÄ‚-Å¢I VOTUL!”

Dilema lui Caragiale te macină: “Eu cu cine votez?” 

      EÅŸti scârbit până peste cap de corupÅ£i, mincinoÅŸi, obraznici ÅŸi prefăcuÅ£i care, chipurile, “te reprezintă”, dar simÅ£ul civic ÅŸi deontologii de serviciu te îndeamnă să-Å£i faci datoria de cetăţean, pentru că “d-aia au murit tinerii în ’89” ÅŸi “cine nu votează, n-are dreptul să critice”.

Democraţia este un teatru

      Rolul tău în scenariu este să schimbi periodic politicienii între ei: azi fură unul, mâine celălalt, poimâine din nou primul şi tot aşa. Când se împute treaba, dai de pământ cu ei şi pui în loc pe copiii, nepoţii şi protejaţii lor.

      Loc pentru altcineva nu este, pentru că nu te poţi pune cu ei decât dacă eşti un grup suficient de larg, cu foarte mulţi bani şi cu enorm de mulţi observatori în secţiile de votare pentru a le bloca fraudele – exact aşa ca noi, dacă am fi organizaţi.

Actorii pentru spectacolul din 22 noiembrie:

      DistribuÅ£ia e bogată: “patriotul”, “cameleonul”, “revoluÅ£ionarul de catifea”, “diplomatul”, “independentul”, “minoritarul”, “hipiotul”, “milionarul excentric” etc.

      TotuÅŸi, democraÅ£ia noastră “autoinclusivă ÅŸi non-discriminatorie” are o scăpare: lipseÅŸte “femeia”!        

Pe noi ne-au pus figuranţi. Să acceptăm?

      Pentru ca utopia democraÅ£iei să pară credibilă, este nevoie ca tu, cetăţeanul, să-Å£i joci conÅŸtiincios rolul de figurant. Politicienii te motivează cu iluzia că alegi “răul cel mai mic” ÅŸi astfel te fac să intri în jocul lor ÅŸi să-i roteÅŸti între ei, la fel cum îşi schimbau soldaÅ£ii ciorapul stâng cu dreptul ÅŸi invers, în speranÅ£a că găurile se vor reaÅŸeza ÅŸi degetele nu vor mai ieÅŸi afară.

      Care-i soluţia ? De fapt, nu-i o soluţie, pentru că n-o să rezolve miraculos criza politică. Cel mult, o să-i facă pe politicieni mai responsabili dar, sincer, ne îndoim şi de asta. E doar o formă de protest, un vot de blam adresat întregii clase politice şi un mod de exprimare mai eficient decât dacă ai sta acasă. E vorba de votul nul.

“Adică să-i las pe alÅ£ii să decidă în locul meu?”

      Eşti atât de naiv încât crezi că votul tău contează? Pentru fiecare alegător ca tine sunt alţi 10 care vor vota cu cel care le-a dat o şapcă, sau o galeată sau e bronzat la fel. Dacă ai reuşit să citeşti până aici, faci parte din minoritatea ale cărei voturi nu contează la aceste alegeri.

“De ce să nu votez în alb?”

      Pentru că este foarte uşor pentru membrii secţiei de votare să se înţeleagă între ei şi să ştampileze buletinele albe pentru candidaţii partidelor lor. În schimb, un buletin pe care sunt deja aplicate mai multe ştampile nu poate fi înregistrat decât ca vot nul, iar sensul său nu mai poate fi denaturat.

 
De ce să nu stau pur ÅŸi simplu acasă ?”

      Este şi aceasta o formă de protest perfect legitimă, doar că e mai puţin explicită decât votul nul. Nu există nicio posibilitate de a-i deosebi pe cei care absentează în semn de protest de cei care stau acasă din comoditate.

      În plus, există riscul ca în unele secţii de votare, membrii secţiei să voteze în locul celor absenţi. Alegerile fără fraudă sunt ca nunta fără lăutari!

“ÃŽÅ£i dai seama ce se întamplă dacă iese X?”

      Dacă încă mai gandeşti aşa, te sfătuim să te apuci cât mai repede să conspectezi toate materialele electorale ale candidaţilor, pentru că e chiar păcat să nu le studieze nimeni, la câţi bani au costat. Nu ignora miile de benere cu feţele candidaţilor, pentru că se uită cu toţii la tine!

Care este procedura corectă?

         1. Votează-i pe toţi! Mergi la votare şi aplică ştampila cu generozitate pe toate căsuţele de pe buletinul de vot. Apoi trage aer în piept şi mai votează-i o dată, şi încă o dată, până rămâi fără tuş. În acest fel le transmiţi că nu eşti mulţumit de oferta lor şi că vrei altceva.

         2. Retrimite acest mesaj la cât mai multe persoane.

         3. Printează afişul campaniei şi lipeşte-l în locuri vizibile, pentru ca şi cei fără net să afle că există această posibilitate de comunicare cu clasa politică.

Care este rezultatul aÅŸteptat?

      Ne propunem ca preşedintele să fie ales cu atât de puţine voturi, încat să fie arătat cu degetul!

17 comments

1 mina { 11.18.09 at 7:15 am }

De acord intrutotul.
Dar macar 2 milioane trebuie sa se prezinte la vot ca sa-i contrabalanseze pe unguri…Altfel, astia vor calarui Ardealul…

2 minovici { 11.19.09 at 4:40 am }

mina, vezi ca se uita aia din banner la tine
Bau!

3 andrei { 11.19.09 at 5:22 am }

La acelasi lucru m`am gandit si eu cu ceva vreme in urma si am constatat ca nu sunt singurul. Sper sa reusim anularea cat mai multor voturi. 🙂

4 barbu { 11.19.09 at 6:35 am }

alta tampenie mai mare nu exista. tipul acesta de campanie se adreseaza de obicei tinerilor care oricum au spirite rebele. fiti linistiti pensionarii nu musca si va garantez ca pana la ora 9.30 sau la iesirea de la slujba de duminica voturile lui Geoana vor fi in urna. presedintele daca are votul exprimat de un singur alegator un betiv spre exemplu ramane presedinte 5 ani. al tuturor. e in primul rand o manipulare nu un protest.

5 admin { 11.19.09 at 8:48 am }

Bravo barbu! Ne forÅ£ezi să fim echidistanÅ£i, deci facem cunoscut că am văzut reclame care anunţă că vedetele Pepe, Corina Chiriac ÅŸi Varu’ Săndel vă aÅŸteaptă la vot. GrăbiÅ£i-văăăăă!
Åži fiÅ£i concesivi cu beÅ£ivul. Din nefericire, el nu se află acolo ca să decidă preÅŸedintele, ci doar ca să afle răspunsul la întrebarea “Eu cu cine votez?”.

6 whatever { 11.20.09 at 12:32 am }

pierdere de timp. daca in AD 2009 mai sunt naivi care cred ca se voteaza vreun presedinte, ce sa mai zic…
presedintii sunt NUMITI. se poarta la case mari (vezi obama, medvedev). votul e praf in ochii pulimii. radem, glumim, dar nu parasim incinta 😉

7 Dumitru { 11.20.09 at 1:18 am }

Subscriu campaniei. Felicitari pentru initiativa.

8 Alex { 11.20.09 at 3:18 am }

Eu boicotez in felul meu … Nu ma prezint la vot 🙂
Voturile anulate sunt nu sunt considerate boicot ci mai degraba voturi gresite ale celor care nu stiu cum sa voteze.

9 Florin { 11.20.09 at 9:18 am }

Excelenta idee, cu ocazia asta s`a lamurit si dilema principala a tineretului: “Cu cine votez ?”.

10 florin { 11.20.09 at 1:38 pm }

te inseli . chiar crezi ca politicienii vor considera votul tau nul drept un vot de blam ?!
“Pentru fiecare alegător ca tine sunt alÅ£i 10 care vor vota cu cel care le-a dat o ÅŸapcă, sau o galeată sau e bronzat la fel. ” – ar trebui sa ai mai multe incredere in inteligenta conationalilor tai . chiar crezi ca romanul mai poate fi cumparat atat de usor ?

11 unguru' { 11.21.09 at 9:47 am }

intrebare: idea cu ardealau cine v o bagat in cap?
raspuns:tot aia pe care i ati votat si noi si voi

12 George { 11.21.09 at 10:54 am }

Ideea e ca tot ce tine de POLITIC, si nu numai , nu ne mai apartine , asa ca orice ati vota tot cine trebuie va iesi . Punem pariu ca daca nu voteaza niciun roman si voteaza numai tigani tot un ” ILIESCU ” iese . Eu imi anulez votul in semn de protest robotilor . VOTURILE SUNT ARANJATE , nu mai sperati , macar asa avem ceva de spus .

13 Baboo { 11.21.09 at 11:17 pm }

Dilema lui Caragiale te macină: “Eu cu cine votez?”
Eu cred ca greÅŸiÅ£i spunând aceasta. Nenea Incu nu a avut niciodata dilema aceasta. Niciodată. El a pus asta în gura Cetăţeanului Turmentat pentru a arăta disciplina de partid care exista in gruparea de partid locala a lui Trahanache. El nu avea opinie electorala: el avea disciplina de partid, vota cu cine i se spunea. Neclaritatea lui a fost ca s-au schimbat prea repede si din scurt ,,catindaÅ£ii’. Tot asa cum, unii astazi, nu au opinie electorala.
Însa, “Eu cu cine votez?” , astazi ni se potriveste NOUA, pentru ca nu ştim cu cine pentru ca nu ai cu cine. Cel puţin ştim cu cine NU TREBUIE să votăm. Părerea mea.
Vă doresc vot(m)are plăcută, pentru că totuÅŸi ma duc la vot. Asta nu ca aÅŸ vvrea validarea referendumului…
Sal’tare

14 neuronos { 12.01.09 at 10:50 am }

@toleranta zero

” . . . decât dacă eÅŸti un grup suficient de larg . . exact aÅŸa ca noi, dacă am fi organizaÅ£i.”

tolerantazero – exista organizare pe neuronos si nu numai.
Ce faci distrugi sau pui umarul acolo unde e nevoie ?

15 stelu { 12.02.09 at 12:07 am }

eu asa m-am gandit sa votez de mult.chiar mai inainte sa vad acest mesaj.deci va dati seama ce multa consideratie imi inspira ca sa nu mai vorbim de consideratia si respectul pe care-l afiseaza domniile lor fata de noi.

16 irinita { 12.02.09 at 11:22 pm }

asa am zis si eu sa fac dar crezi ca ne va lua cineva in seama?

Admin: Cu siguranţă că pe politicieni îi doare că “am obÅ£inut” 2,4% voturi anulate, adică mai mult decât ultimii 6 candidaÅ£i, cu Becali în frunte. Să sperăm că este ultima dată când trebuie să apelăm la o formă de protest într-un moment în care ar trebui să ne susÅ£inem un reprezentant. Avem trei ani la dispoziÅ£ie să construim ceva.

17 0stil { 12.03.09 at 5:07 am }

sunt incantat ca se contureaza concomitent niste miscari ideologice impotriva sistemului. uite aici o noua forma de protest, cu un mesaj destul de radical si cu multe implicatii: http://www.nouadreapta.org/

Leave a Comment